Yazmaya başlayın ve kapatmak için "Enter" veya "ESC" tuşuna basın
  • Anasayfa
  • Neye Faydalı
  • Sizin İçin Seçtiklerimiz
  • Faydalı Meyveler
  • Faydalı Sebzeler
  • Tüm Kategoriler

Tarçının Faydaları Nelerdir?

Tarçının Faydaları Nelerdir?
  • Neye Faydalı
  • Tarçının Faydaları Nelerdir?
Tarçın; şifalı bitkiler içerisinde olan; birçok hastalığın tedavisinde kullanılan, doğal bitkidir. Yaraları iyileştirme özellikleri ve vücut dengesi sağlama, şekeri kısa süre içerisinde düşürebilen tek bitkidir. Tarçının sağlığa faydaları nelerdir? Tarçın Hangi Yemekler de Kullanılır? Tarçın Her Gün Tüketilir mi? gibi soruların yanıtı için, inceleyin!
tarcinkapak.webp

En sevilen ev baharatı olan tarçın , bir zamanlar para birimi olarak alınıp satıldığını biliyor muydunuz? Tarçının hoş bir tadı ve kendine has bir kokusu vardır, bu da tarçını; yemek pişirmede, özellikle fırına tatlılarda ve lezzetli kurabiyelerin yapımında popüler olarak kullanılmasını sağlar. Yaprak dökmeyen küçük bir ağacın iç kabuğundan elde edilen kabuk soyulur ve kuruması için güneşte bırakılır ve burada tarçın çubukları olarak bilinen rulolar haline gelerek kıvrılır. Tarçın toz halinde de mevcuttur.

 

Tarçının Sağlığa Faydaları Nelerdir?

1. Anti-viral, Anti-bakteriyel Etkilere Sahiptir

Tarçının birçok tıbbi ve yatıştırıcı özelliği olduğu bilinmektedir. Çin bitkisel tıbbında tarçın sıklıkla kullanılır. Tarçının kendine özgü kokusu ve tadı, kabuğunda bulunan sinnamaldehit adı verilen esansiyel yağlardan gelir. Sinnamaldehit, anti-viral, anti-bakteriyel ve anti-fungal özelliklerini içerir.

2. Bağırsak Sağlığını Destekler

Tarçın da dahil olmak üzere bazı baharatlar prebiyotik özelliklere sahiptir . Bu bakteriler, bağırsaklarınızdaki bakteri dengesini düzenlemeye, sindirim sağlığını desteklemeye ve sindirim sorunlarını hafifletmeye yardımcı olur.

tarcin8.webp

3. Kan basıncını yönetmeye yardımcı olabilir

Tarçın tüketiminin kan basıncını dengelemesi ile ilişkili olduğunu gösteren bazı araştırmalar bulunmaktadır. Kanıtlar umut verici olsa da, henüz erken ve daha uzun vadeli, rastgele kontrollü çalışmalar devam etmektedir.

4. Kan şekerini ve tip-2 diyabet riskini düşürür

Tarçının faydaları arasında, kan şekeri düzenlemeye yardımcı olan bileşenler olduğu için  birçok hasta tarafından tercih edilmelidir. Kan dolaşımına giren glikoz miktarını yönetmek ve kan şekeri düzeyini etkileyen hormonlar, insülini taklit etmek de dahil olmak üzere bir dizi farklı mekanizma ile çalışmaktadır. İnsanlar üzerinde yapılan anket çalışmaları ümit vericidir ve tarçının şeker hastalarının açlık kan şekerini düşürmede olumlu bir etkiye sahip olabileceği saptanmıştır.

tarcin9.webp

5. Yaşlanan beyin için faydalı olabilir

Alzheimer gibi hastalıklar yaşlandıkça daha sık görülür ve beyin hücrelerinin ilerleyici bir şekilde bozulmasıyla karakterize edilir. Alzheimer'da beyinde protein parçalarının birikmesi, kişinin düşünme ve hatırlama şeklini yavaşlatarak ilerler. Tarçın, bu proteinlerin oluşumunu engellediği görülen iki bileşen içerir. Hafızayı güçlendirerek birçok hastalığın önüne geçer. Antioksidan özelliği sayesinde kilo dengenizin korumasına yardımcı olur.

 

Tarçın Günde Ne Kadar Tüketilmelidir?

Bir çay kaşığı (3 gr) tarçın (öğütülmüş) şu bileşenleri içerir:

  •     7Kcal / 31KJ
  •     0.1g Protein
  •     0.9g Karbonhidrat
  •     1.6 Lif bulunmaktadır.
  • Bu yüzden 3 gramdan fazla tarçın tüketilmemelidir.

Tarçın Sindirimi Kolaylaştırır Mı?

Tarçın da dahil olmak üzere bazı baharatlar prebiyotik özelliklere sahiptir . Bu bakteriler, bağırsaklarınızdaki bakteri dengesini düzenlemeye, sindirim sağlığını desteklemeye ve sindirim sorunlarını hafifletmeye yardımcı olur.
Tarçın tüketiminin kan basıncını dengelemesi ile ilişkili olduğunu gösteren bazı araştırmalar bulunmaktadır. Kanıtlar umut verici olsa da, henüz erken ve daha uzun vadeli, rastgele kontrollü çalışmalar devam etmektedir.

tarcin1.webp

Tarçın Sivilcelere İyi Gelir Mi?

Tarçının birçok tıbbi ve yatıştırıcı özelliği olduğu bilinmektedir. Çin bitkisel tıbbında tarçın sıklıkla kullanılır. Tarçının kendine özgü kokusu ve tadı, kabuğunda bulunan sinnamaldehit adı verilen esansiyel yağlardan gelir. Sinnamaldehit, anti-viral, anti-bakteriyel ve anti-fungal özelliklerini içerir. Bu özelliği saysinde sivilceleri kurutmaya yarar.

tarcin2.webp

Tarçın Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Tarçının faydaları arasında, kan şekerini düzenlemeye yardımcı olan bileşenler olduğu için  birçok hasta tarafından tercih edilmelidir. Kan dolaşımına giren glikoz miktarını yönetmek ve kan şekeri düzeyini etkileyen hormonlar, insülini taklit etmek de dahil olmak üzere bir dizi farklı mekanizma ile çalışmaktadır. İnsanlar üzerinde yapılan anket çalışmaları ümit vericidir ve tarçının şeker hastalarının açlık kan şekerini düşürmede olumlu bir etkiye sahip olabileceği saptanmıştır.

tarcin3.webp

Tarçın Cilde İyi Gelir Mi?

Alzheimer gibi hastalıklar yaşlandıkça daha sık görülür ve beyin hücrelerinin ilerleyici bir şekilde bozulmasıyla karakterize edilir. Alzheimer'da beyinde protein parçalarının birikmesi, kişinin düşünme ve hatırlama şeklini yavaşlatarak ilerler. Tarçın, bu proteinlerin oluşumunu engellediği görülen iki bileşen içerir. Hafızayı güçlendirerek birçok hastalığın önüne geçer. Antioksidan özelliği sayesinde kilo dengenizin korumasına yardımcı olur.

tarcin4.webp

Tarçını Herkes Tüketebilir Mi?

Tarçını herkes tüketebilir mi sorusuna birçok cevap bulunmaktadır. İnsanların çoğu için tarçın, mutfak baharatı olarak ve küçük miktarlarda tüketildiğinde genellikle bir sorun teşkil etmez. Çoğu yetişkin için günde 1 çay kaşığından fazla olmamak üzere, çocuklarda ise yarım çay bardağı tüketilmesi tavsiye edilir. Nadir durumlarda, bazı insanlar alerjik kontakt dermatit yaşayabilmektedir. Bu yüzden araji testi yapılması gerekmektedir. Süpermarketlerden satın alınan tarçının çoğu yapay bileşenler içermektedir.

Aktarlardan doğal tarçın almaya özen gösteriniz. Bununla birlikte yapay tarçınlar, yüksek dozlarda toksite neden olabilen kumarin adı verilen bileşikler içermektedir. Bu bileşene alerjisi olan kişi daha doğal tarçınları almaya özen göstermelidir. Tarçın fazla miktarda tüketilirse, diyabet, kalp ve karaciğer hastalığı olanlar da dahil olmak üzere reçeteli ilaçlarla etkileşime girebilir.  Reçeteli ilaç kullanıyorsanız, tıbbi bir durumunuz varsa veya başka endişeleriniz varsa, daha fazla bilgi için doktorunuzla konuşunuz.

trup5.webp

Tarçınlı Sağlıklı Tarifler Nelerdir?

  • Muz ve çilekli tarçınlı yulaf lapası
  • Fındık ezmesi, dilimlenmiş muz ve ahududu ile tarçınlı krepler
  • Tarçınlı Tırtıl Kurabiye; Tarçını birçok tatlıda, yemekte gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. İsterseniz salata,kurabiye isterseniz dolmalarınızda..
tarcin6.webp
Yorum Yazın
Son Dakika
Sitrik Asit Ciltte Ne İşe Yarar? - Sitrik asit Faydaları
Sitrik Asit Ciltte Ne İşe Yarar? - Sitrik asit Faydaları15 dakika önce|agoNeye Faydalı
Dar Koridor İstif Makinelerinin Faydaları
Dar Koridor İstif Makinelerinin Faydaları7 gün önce|agoNeye Faydalı
Çarkıfelek Meyvesi (Passiflora) Faydaları Nelerdir?
Çarkıfelek Meyvesi (Passiflora) Faydaları Nelerdir?bir ay önce|agoNeye Faydalı
Kuruyemişlerin Faydaları Nelerdir?
Kuruyemişlerin Faydaları Nelerdir?bir ay önce|agoNeye Faydalı
Detoksifikasyon Nedir? Detoksifikasyon Faydaları Nelerdir?
Detoksifikasyon Nedir? Detoksifikasyon Faydaları Nelerdir?bir ay önce|agoNeye Faydalı
Faydalı Bitkiler, Meyveler, Sebzeler

PR SEO Ajansı ve dijital pazarlama stratejileri geliştirme yeteneğine sahip 360 derece dijital pazarlama ajansı olarak profesyonel çözümler üreten güçlü bir ekibe sahiptir. Sizde başarıya adım atmak isterseniz PR SEO Ajansı ile iletişime geçin.

Kurumsal
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • Kullanım Şartları
  • Gizlilik Politikası
  • Çerez Politikası
  • Kişisel Veriler
  • İletişim
En Çok Arananlar
  • Neye Faydalı
  • Sizin İçin Seçtiklerimiz
  • Faydalı Meyveler
  • Faydalı Sebzeler
  • Zeytinin Yararları Nelerdir
  • Dalak Yemenin Faydaları ve Zararları Nelerdir
Diğer Kategoriler
WebSpeed © 2025