Yazmaya başlayın ve kapatmak için "Enter" veya "ESC" tuşuna basın
  • Anasayfa
  • Neye Faydalı
  • Sizin İçin Seçtiklerimiz
  • Faydalı Meyveler
  • Faydalı Sebzeler
  • Tüm Kategoriler

Mercimek Faydaları

  • Sizin İçin Seçtiklerimiz
  • Mercimek Faydaları
Mercimek, bakliyat grubundan yenilebilir tohumlardır. Dış kabuklu veya kabuksuz olarak bulunabilen mercimek, Asya ve Kuzey Afrika'nın birçok yerinde temel gıda maddesidir. İşte “Mercimeğin” besin değerleri, faydaları ve yemek pişirmede nasıl kullanılacağı hakkında bilmeniz gereken her şey…
16735597074338.webp

 

Mercimek Nedir?

Mercimek, yetiştirilen en eski baklagillerden biridir, bu nedenle diyetimizin önemli bir parçası haline gelmelerine şaşmamak gerekir. Yemeklerimize yüksek miktarda lif ve protein katarlar. Onları pişirmeden önce gece boyunca ıslatma gerektirmezler. Mercimek son derece kullanışlı ve düşük fiyatlıdır ve bu onları geniş çapta seçilmiş yüksek kaliteli bir protein haline getirir.
Mercimek sıklıkla kırmızı, yeşil, sarı, kahverengi ve siyah arasında değişen renklerle karakterize edilir. Mercimek çeşitlerinin her biri özel olarak fitokimyasallar ve antioksidanlardan oluşur.

mercimek

Mercimek Besin Değerleri Nasıldır?

Mercimeklerin besin değerleri çoğu zaman ihmal edilmektedir. Gerçekten de B vitamini kompleksi, çinko, potasyum ve magnezyum açısından zengindirler. Mercimek, yaklaşık %25 protein içerir, bu da onları olağanüstü bir et ikamesi yapar. Bunlar, vejetaryen rejimlerde sıklıkla eksik olan bir mineral olan zengin bir demir kaynağıdır.
Yaklaşık bir fincan (198 gram) pişmiş mercimek genel olarak şunları sağlar:

  • Kalori: 230
  • Karbonhidratlar: 39.9 gram
  • Protein: 17.9 gram
  • Elyaf: 15,6 gram
  • Yağ: 0.8 gram
  • Folat: Referans Günlük Alımın (RDI) %90'ı
  • Manganez: RDI'nın %49'u
  • Demir: RDI'nın %37'si
  • Fosfor: RDI'nın %36'sı
  • Bakır: RDI'nın %25'i
  • Tiamin: RDI'nın %22'si
  • Potasyum: RDI'nın %21'i
  • B6 Vitamini: RDI'nın %18'i
  • Magnezyum: RDI'nın %18'i
  • Çinko: RDI'nın %17'si
  • Pantotenik asit: RDI'nın %13'ü
  • Niasin: RDI'nın %10'u

mercimek

Mercimek Sindirim Sistemine İyi Gelir Mi?

Lif, sindirim sisteminde hacim arttırıcı bir madde görevi görür ve tokluk hissi yaratır. Mercimek, kolay bağırsak hareketlerine ve kilo vermeye yardımcı olan lifle yüklüdür. İçlerinde bulunan çözünmeyen diyet lifi, kabızlığı ve hassas bağırsak sendromu ve divertiküloz gibi diğer sindirim bozukluklarını önlemeye yardımcı olur.

mercimek

Mercimek Antioksidan Mıdır?

Mercimek, polifenollerin iyiliği ile doldurulur. Bunlar sağlığa katkıda bulunan bir grup fitokimyasaldır. Diğer biyoaktif bileşiklerle birlikte flavonoidler gibi polifenoller, güçlü anti-enflamatuar, antioksidan ve nöroprotektif özelliklere sahiptir.

mercimek

Mercimek Lif Kaynağı Mıdır?

Mercimeklerde bulunan lif, sindirimi yavaşlatır ve kan şekeri seviyelerinin korunmasına yardımcı olur. Onları diyetinize sık sık dahil etmek, diyabet, hipoglisemi ve PKOS'ta yaygın olarak görülen insülin direncinde kan şekeri düzeylerini kontrol etmeye yardımcı olmaktadır.

mercimek

Mercimek Kalbe İyi Gelir Mi?

Mercimekleri düzenli olarak tüketirseniz, genel kalp hastalığı riskiniz büyük ölçüde azalır çünkü kan basıncını düşürmeleriyle bilinirler. Ayrıca mercimeklerdeki proteinler, genellikle kan damarı daralmasına ve kan basıncınızın yükselmesine neden olan kimyasal anjiyotensin i-dönüştürücü enzime (ACE) müdahale eder. Mercimek folat açısından zengin olduğundan, homosisteinin (kanımızda yaygın olarak bulunan bir amino asit) aşırı birikimini önler. Obezseniz, kalp hastalığı riskiniz daha yüksektir. Ayrıca mercimek tok tutma özelliği sayesinde daha az yemek yersiniz ve kan şekeri seviyenizi dengelersiniz.

Mercimek Protein Kaynağı Mıdır?

Mercimek yaklaşık %25 oranında protein içerdiğinden vejetaryenler ve veganlar için mükemmel bir protein kaynağı haline gelir. Tüm esansiyel amino asitleri içermekle birlikte metiyonin ve triptofan ile sınırlıdır. Bunları tam tahıllarla birleştirmek, temel amino asitlerin eksiksiz bir profilini oluşturur.

mercimek

Mercimek Ne Kadar Tüketilmelidir?

Aşırı miktarda mercimek yemenin bir dezavantajı vardır. Önemli besinlerin emilimini engelleyebilecek lektin, tanenler, fitik asit ve tripsin inhibitörleri içerirler. İyi haber şu ki, diyetinizdeki bu ajanların miktarını azaltabilirsiniz. Mercimeği bir gece önceden ıslatın ve anti-besinlerden kurtulmak için bekletin.

Yorum Yazın
Son Dakika
Sitrik Asit Ciltte Ne İşe Yarar? - Sitrik asit Faydaları
Sitrik Asit Ciltte Ne İşe Yarar? - Sitrik asit Faydaları15 dakika önce|agoNeye Faydalı
Dar Koridor İstif Makinelerinin Faydaları
Dar Koridor İstif Makinelerinin Faydaları7 gün önce|agoNeye Faydalı
Çarkıfelek Meyvesi (Passiflora) Faydaları Nelerdir?
Çarkıfelek Meyvesi (Passiflora) Faydaları Nelerdir?bir ay önce|agoNeye Faydalı
Kuruyemişlerin Faydaları Nelerdir?
Kuruyemişlerin Faydaları Nelerdir?bir ay önce|agoNeye Faydalı
Detoksifikasyon Nedir? Detoksifikasyon Faydaları Nelerdir?
Detoksifikasyon Nedir? Detoksifikasyon Faydaları Nelerdir?bir ay önce|agoNeye Faydalı
Faydalı Bitkiler, Meyveler, Sebzeler

PR SEO Ajansı ve dijital pazarlama stratejileri geliştirme yeteneğine sahip 360 derece dijital pazarlama ajansı olarak profesyonel çözümler üreten güçlü bir ekibe sahiptir. Sizde başarıya adım atmak isterseniz PR SEO Ajansı ile iletişime geçin.

Kurumsal
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • Kullanım Şartları
  • Gizlilik Politikası
  • Çerez Politikası
  • Kişisel Veriler
  • İletişim
En Çok Arananlar
  • Neye Faydalı
  • Sizin İçin Seçtiklerimiz
  • Faydalı Meyveler
  • Faydalı Sebzeler
  • Zeytinin Yararları Nelerdir
  • Dalak Yemenin Faydaları ve Zararları Nelerdir
Diğer Kategoriler
WebSpeed © 2025